Test

Dwingels Eigen legt struikelstenen

Dwingels Eigen legt struikelstenen

Stichting Dwingels Eigen heeft besloten struikelstenen te leggen voor negen joodse bewoners van Dwingeloo die tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd zijn van hun vrijwillige woonplaats. Voor al deze bewoners geldt dat ze via Westerbork naar Auschwitz zijn gedeporteerd en daar vermoord.

Er komen negen stenen in Dwingeloo, voor ieder weggevoerd persoon één.

Zij zijn:

aan de Heuvelenweg 35: voor Jetje Zaligman; vermoord in Auschwitz op 8 oktober 1942

aan de Brink 24: voor Aron van Oosten, zijn vrouw Henriëtte van Oosten-Trompetter en hun dochter Johanna Reina; vermoord in Auschwitz op 15 oktober 1942

aan de Brink 12: voor Jozef Aron Cohen, Marie Cohen-Duitscher en Louis Salomon Cohen. Marie werd vermoord op 8 oktober 1942, Louis twee dagen later. Van Jozef is de exacte datum van overlijden niet bekend, moet ergens tussen 1942 en 1945 zijn.

aan de Brink 46: Hartog Leman Vos en zijn vrouw Mina Paulina Vos-Vomberg. Zij werden allebei vermoord op 8 oktober 1942 in Auschwitz.

In het kader van dit project wordt er aan de basisscholen in Dwingeloo een lesbrief aangeboden.

De onthulling van de struikelstenen vindt plaats op vrijdag 28 april 2023 en begint om ca. 12.00 uur bij Brink 24.

_________________________________________________________________

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door medewerking van Stichting Keramiekmarkt Noord Nederland, Univé Samen en Hotel Restaurant Wesseling, allen te Dwingeloo en de gemeente Westerveld.