Test

Onthulling struikelstenen in Dwingeloo

Onthulling struikelstenen in Dwingeloo

Een groot aantal genodigden en belangstellenden hebben op 28 april 2023 de onthulling van 9 struikelstenen in Dwingeloo bijgewoond. Er liggen nu 9 struikelstenen voor vier adressen in Dwingeloo: 3 steentjes bij Brink 12 (familie Cohen), drie steentjes bij Brink 24 (familie Van Oosten), 2 steentjes bij Brink 46 (familie Vos) en 1 steen bij Heuvelenweg 35 (mevrouw Zaligman). Hier woonden Joodse inwoners die allemaal in 1942 zijn weggevoerd door Nazi-Duitsland. Via Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Geen van deze negen overleefde de oorlog.

Speciaal voor de onthulling is Herman Braaf met zijn vrouw en 2 kinderen uit Israël overgekomen om deze plechtigheid bij te wonen. De 91 jarige Braaf heeft bij stichting Dwingels Eigen aandacht gevraagd voor de struikelstenen. SDE heeft daarop enthousiast gereageerd en een werkgroep geformeerd waarin naast Corry Wolters en Erwin de Leeuw bestuursleden SDE, ook Ans Klok, voormalig bestuurslid SDE en Albert Metselaar uit Hoogeveen zitting hebben. Meer dan een jaar aan voorbereiding is hieraan voorafgegaan.

De onthulling is rijk aan joodse rituelen. Eerst worden de namen van de weggevoerde joden opgezegd. Vervolgens volgt een gebed in het Hebreeuws, een korte toespraak en wordt er geblazen op een hoornblazer (sjofar). De struikelstenen worden vervolgens onthuld door een quilt van de stenen te halen. Daarna worden er witte rozen gelegd en volgt een moment van stilte.

Onder de button FOTO'S kunt u een paar foto's van de onthulling van de struikelstenen bekijken.