Test

Franse Huizen (Entingeweg 2 t/m 6)

Franse Huizen (Entingeweg 2 t/m 6)

Aan de noordzijde van de Sint Nicolaaskerk staat, langs de Entingeweg, een complex van vier woningen onder één dak uit de zeventiende eeuw. Een vijfde woning is in 1932 afgebroken en vervangen voor een afzonderlijk pand (Entingeweg 7). In de volksmond staan de woningen bekend onder de naam ‘Franse Huizen’.

De huizen werden in opdracht van Elbert Anthony van Pallandt, heer van Batinge, omstreeks 1689 gebouwd voor een aantal Hugenoten die na het opheffen van het Edict van Nantes Frankrijk waren ontvlucht. Van de ongeveer 50 vluchtelingen kwamen er 5 gezinnen in de appartementen wonen. Enkele kregen onderdak op de havezate Batinge en de rest werd opgevangen door de plaatselijke bevolking. De godsdienstoefeningen vonden plaats in de grote zaal van Batinge, die voor deze gelegenheid werd voorzien van banken en een preekstoel.

In totaal hebben drie Waalse predikanten in Dwingeloo gepredikt. Tot 1932 bleven de Franse Huizen in eigendom van de erfgename van Batinge. De verschillende nieuwe eigenaren verbouwden de woningen nadien, waardoor het oorspronkelijke karakter voor een gedeelte verloren is gegaan.