Test

Het Schultehuis (Brink 12)

Het Schultehuis (Brink 12)

Het witbepleisterde schultehuis aan de oostzijde van de brink (Brink 12) is gebouwd omstreeks 1675 door schulte Jan Coerts Prins. Het ambt van schulte heeft bestaan tot 1811 en bestond uit de functies die we tegenwoordig omschrijven als: burgemeester, notaris en officier van politie. De bewoners van de Drentse dorpen konden bij hem terecht voor onder andere het laten verzegelen en registreren van verkopingen van onroerend goed.

Het interieur van het schultehuis bevat nog elementen uit de bouwtijd, waaronder de hal in barokstijl en een bedstedewand in de woonkamer. De topgevel aan de zuidzijde is typisch zeventiende eeuws. De familie Prins heeft in Dwingeloo tot 1811 het schultambt uitgeoefend. Na de dood in 1879 van Jantje de Jonge, weduwe van Cornelis Prins, verkochten de erfgenamen het huis aan Pieter Bloemerts.

In 1917 kwam het schultehuis in handen van joodse manufacturiers, die in de rechterzijde van de voorgevel grote etalageramen plaatsten. Na de Tweede Wereldoorlog was het pand door de familie Hummel in gebruik als woning en groentewinkel. Sinds begin 21ste eeuw is in het markante gebouw een dierenartspraktijk gevestigd.