Stichting Dwingels Eigen opent haar archieven tijdens de Kiekiesdag

  Terug naar home
 
DWINGELOO Tijdens de woensdag door de historische vereniging van Dwingeloo gehouden Kiekiesdag was er voor bezoekers de mogelijkheid duizenden historische foto’s, krantenknipsels en akten van de burgerlijke stand uit het bezit van Stichting Dwingels Eigen te raadplegen.
 
Alles was gerangschikt naar onderwerp en tijd, waardoor eenvoudig krantenartikelen en oude afbeeldingen van dorpsgezichten, huizen en personen te traceren waren. Bestuursleden zorgden voor ondersteuning bij het zoeken en het beantwoorden van vragen. Met name het zoeken naar genealogische gegevens, kon ook digitaal, had op deze Kiekiesdag de aandacht.
   Verder werden oude dorpsfilms vertoond en waren er kleine tentoonstellingen ingericht met nostalgische gebruiksvoorwerpen en oude handwerken. “Over publieke belangstelling niet te klagen”, vertelt voorzitter Ans Klok. “Het was de gehele middag en avond een gezellige drukte. Het is zo door de jaren heen ook een ontmoetingsdag geworden om samen herinneringen op te halen.”
 
Als cultuurhistorische instantie binnen de voormalige gemeente Dwingeloo stelt Stichting Dwingels Eigen zich onder andere tot doel ‘Het bewaren van het culturele erfgoed van Dwingeloo en de belangstelling daarvoor te stimuleren’. Dit wordt uitgevoerd door het organiseren van tentoonstellingen, voorstellingen, het uitgeven van publicaties, voordrachten en lezingen.
 
Daarnaast beheert zij een omvangrijk archief dat bestaat uit duizenden foto’s, films, documenten, gebruiksvoorwerpen en een collectie historische Drentse kleding. Deze laatste behoort tot één van de grootste van Drenthe. Regelmatig worden de collecties aangevuld door schenkingen van oude foto’s, kledingstukken, archivalia en gebruiksvoorwerpen.

  Terug naar home